Körsång, fotboll och kändisar!

Nu är jag hemma igen efter ännu en fantastisk körresa. Den här gången med Enköpings Kammarkör, min ordinarie kör. Vi har varit i Portugal, först var vi några dagar i Lissabon och sen var vi i Montemor-O-Novo. I den staden var vi inbjudna att delta i en liten körfestival. Vi blev bjudna på boende och mat, helt fantastiskt generöst. Vi blev guidade av Sira, runt i denna historiska stad och även i Världsarvsstaden Evora, som låg alldeles intill. Vi blev bjudna på fester och vi sjöng på den anordnade festivalen.

OBS! Längre ner i detta långa inlägg kommer du att få se när jag blev starstrucked, missa inte det 😊


Våra två första dygn i Lissabon var vi vanliga turister. Vi upptäckte staden med alla vackra kakelbeklädda hus och vackra trottoarer. Vi tog tåget till kusten och badade i Atlanten. Vi stod på ett jättetorg och kollade fotboll med halva stans befolkning. Det där med fotboll är ju lite kul, jag är totalt ointresserad, visste inte ens vilka Portugal skulle spela mot men när jag väl stod där så drogs jag med av stämningen. När sen Portugal vann matchen, ja då var jag minst lika glad som alla andra. Alla skrek och hoppade och kramades. Uteserveringarna var fyllda med glada och hurrande människor även personalen i butikerna ikring, visade sin glädje.

Favoritkakan.


Körövning i trappan på hotellet.
Andra kvällen hade vi bokat in middag på en bra restaurang med Fado-sång och Solveig, som hade googlat sig fram till just det stället, träffade mitt i prick. Det var alltså ett ställe där vi åt gott och fick höra fantastisk Fado. Under middagen upptäckte Sandra att mannen vid bordet bredvid var väldigt lik Harrison Ford. Sen visade det sig ju att han inte bara var lik, utan att han faktiskt var densamme. Med sig hade han sin fru, Calista Flockhart/Ally Mc Beal och två ungdomar. Efter mat och fadosång så sjöng vi en sång (det var ju en körresa) och alla applåderade. Harrison var mycket nöjd och frågade lite om vad det var för sång. Han och Peter samtalade lite om det. Sen hände inget mer. Det måste ju lösas tänkte jag och mot mina ”fega” 😉 körkompisars vilja så gick jag fram och frågade om dom ville höra ännu en sång. Harrison sa då att hans fru tyckte det var helt fantastiskt och att han ville vi skulle sjunga för henne. Då var minsann inte kören nödbedd. Vi ställde oss upp och sjöng, Ut i vår hage. Det blev mycket uppskattat och efter det så var isen bruten och vi pratade och fotade och hade det supertrevligt. 

Starstrucked, är ordet för den här upplevelsen!
Efter detta blev vi nog lite speedade och fortsatte partandet på nästa ställe 😀

Efter Lissabon åkte vi alltså till Montemor-O-Novo, en väldigt gammal stad med mycket historia. Vår guide var arkeolog och kunde berätta otroligt mycket. 

Vi hade också Vera att tacka för mycket bra guidning, Vera är från den här staden men bor numer i Västerås. Hon vandrade runt i den lilla stadens alla vindlande gator och berättade många intressanta saker.

Det var här som själva körfestivalen var. Vi var tre körer, först ut var Coral de Sao Domingos, sen en ungdomskör, Grupo Coral Adágio Juvenil och till sist var det vi, Enköpings kammarkör. Det blev en superbra konsert och alla tre körer gjorde bra ifrån sig.
Den sista kvällen blev vi bjudna på Barbecue. Det serverades grillade sardiner. Något som är typiskt för trakten. Vi fick noggranna instruktioner om hur den skulle rensas och ätas. Det var jättegott. Annat småplock fanns också på bordet, mest åt jag av de hemgjorda friterade fläsksvålarna. Galet gott! Naturligtvis flödade det av vin. Stora boxar med både rött och vitt av det lokala vinet.

Det var hög stämning och vi skålade och pratade och hade superkul. Strax var det dock dags för finalmatchen i fotboll. Det riggades upp så vi kunde sitta ute och kolla. 

Alla var ju inte så intresserade men när det blev förlängning och vinnarmålet sattes, ja då var vi alla där. Känslan går inte att beskriva, alla var som tokiga och efter några minuter började det köra runt bilar som tutade och hade folk hängande ut genom rutorna. Helt galen stämning! 

Fläsksvålarna.


Innehåll: Starka känslor. Smak: Seger!Det sista som hände var på vägen till flygplatsen. Vi kom på motorvägen och märkte att det var bilköer framför oss och strax så stod trafiken helt still. I mötande körfält stod massor av bilar parkerade hur som helst och en massa människor stod överallt, till och med uppe på bilarna. Snart förstod vi att vi hamnat mitt i mottagandet av guldvinnarna. Det var en helt galen stämmning och så kom då de två bussarna med alla fotbollshjältar på.


Sådärja, det var den resan. Ingen stickning och inget garnköp. Däremot köpte jag en fin ryggsäck, en badväska och ett par flipflop i kork!
8 kommentarer

Under Uncategorized

8 svar till “Körsång, fotboll och kändisar!

 1. Karin Stenström

  Tycks ha varit en fantastisk resa!

 2. Du verkar ha haft mycket kul, även utan stickning. Men de vackra mosaikmönstren (inte minst de blå) kan väl ge dig stickinspiration?

 3. Birgitta Strandvik

  Så underbart, fantastiskt ,härligt , nervöst, glatt o så ni måste haft det.
  Så tur att ni var i Portugal under EM o att det gick så bra för Portugiserna.
  Visst är det underbar stämning o det glädjeruset/ glädjeyran hade jag gärna upplevt.
  Bodde några år på Madeira ( där Ronaldo kommer från !!!) så mina vänner har skickat lite klipp men att vara mitt i smeten som ni var måste varit superhäftigt.
  Vackra dörrar, fadader, handtag mm gör ju inte saken sämre med landet.
  Körresan låter ju superlyckad.
  Tack för att du delar fina bilder o din upplevelse.
  Får nog åka till Portugal snart igen.☆☆☆

 4. Solveig Sundqvist

  Vilken fin sammanfattning av vår underbara resa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.