Pyttipanna!

Så, då är den klar, ska bara torka!

Jag använde en elastisk avmaskning som jag tycker är både bra och lätt:

Sticka 2 m, du har då 2 m på höger sticka, stick in den vänstra stickan i dessa 2 m och sticka ihop dom.                                                                                                                     *sticka 1 m, du har då 2m på höger sticka, stick in den vänstra stickan i dessa 2 m och sticka ihop dom*. Upprepa *-* tills maskorna är slut.

Här kan du se hur man gör den elastiska avmaskningen.

Sen är det bara att blocka och vänta!

Till den här ”Pyttipannan” har jag använt, Fame Trend, stickor nr 5. Det är 33 uddar och den är en liten Pyttipanna.       Det gick åt 54 gram.

Man kan även göra en I-cordavmaskning. Det finns en länk i högermarginalen, under: Bra att kunna.

Länka gärna till min blogg om du stickar min sjal 😀

Annons

35 kommentarer

Under Pyttipanna

35 svar till “Pyttipanna!

 1. Mona Paullson

  Nu är min första Pyttipanna färdig. Den blev dock inte alls som din rosa från stickcafet trots att jag gjorde 31 uddar. Nu skall den blockas få se om den blir mer som din då. en annan Mona

 2. Mona Paulsson

  Första gången jag är inne på en blogg. kan visst inte ens stava mitt namn rätt. jag skall nu börja på nästa pyttipanna. räcker det verkligen med ett Manos silk blend. Hur många uddar gör du då.

 3. Vill berätta att jag använde stickor 5 och gjorde 33 uddar och det räckte med en härva.

 4. Cia

  Hej när man blockar pytten ska den vara fuktig då och kan man pressa den istället med strykjärnet ?

  • Jag tycker det blir bäst resultat om jag tvättar sjalen och sen trycker ut överflödigt vatten med hjälp av ett frottébadlakan. Jag brukar vira in sjalen i handduken och sen sätta mig på byltet 😃 sen spänner jag ut med nålar.
   Jag har inte testat att pressa en Pyttipanna!

 5. lillemor söderman

  Hej i snövädret.
  Har stickat en pyttipanna i mohair, blev väldigt fin. Den blev smalare i ena sidan, är det rätt
  Varma hälsningar Lillemor

 6. Helene

  Har stickat den fina sjalen, är supernöjd. Stickade i tvåtrådigt rött ullgarn med stickor 5½. Tack för den fina beskrivningen hur man stickar den!

 7. Jessica

  Har stickat en pytt och jag använde den stl på stickor som rekommenderades på nystanet, tycker dock att det blev väldigt tätt. Det ser finare ut med lite luft emellan maskorna som på dina bilder. Hur tänker du när du väljer stl på stickorna till pytten? Vilken typ av garn blir finast?

 8. Carina J

  Tack snälla för dina underbara mönster!! Du har gett mej lusten att börja sticka igen efter många års uppehåll

 9. Jättefin! Jag är ingen avancerad stickare men NU ska jag prova!

 10. Monica

  Tror det var det roligaste jag stickat!

 11. Ewa L Olsson

  När jag började sticka den tänkte jag att jag aldrig skulle lära mig spetsen utantill men efter 5 udden satt den! Och det blev som dom sa den är beroendeframkallad man måste pröva med olika garner och stickor.
  tack för mönstret!
  Ewa

 12. Torunn

  Jeg er fra Norge, og har strikket sjalet. Fint

 13. Eva Rutström

  Om jag ska sticka en Pytt till mitt barnbarn 6år, i Lang Jawoll Magic, hur många uddar tror du behövs?
  Annan fråga: Om jag stickar tex 4m efter hoptagningen när jag stickar sjäva sjaldelen, blir den mindre ”hög” då?
  Tack för ett underbart mönster.

  • Svårt att svara på frågan om antal uddar, det beror på stickstorlek och handlag. Jag har aldrig stickat en Pyttipanna till ett barn men skulle kunna tänka mig att uddspetsen bör nog vara ca 1,75 m. Om du stickar 4 m efter ihoptagning så blir sjalen mindre djup och inte fullt så svängd. Kul att du gillar mitt mönster 😀

 14. Maria

  Idag har jag gått från att inte ha en aning om vad stickad pyttipanna var, till att bli helt frälst i mönstret, bestämt mig för att vilja sticka en i Manos silk blend och att ha provstickat två uddar (i restgarn för att testa). 🙂
  Jag kunde i princip bara räta och aviga maskor imorse, men jag hade inga större problem att förstå beskrivningen – efter lite googlande på stickad uppläggning och omslag så gick det alldeles utmärkt. Vilket fantastiskt fint mönster du skapat, det är inte konstigt att så många gillar det!
  Några frågor har jag dock innan jag börjar:
  * Är det lagom med mellan 25 och 31 uddar i Manos silk blend?
  * Om jag väljer Manos silk blend, stickor nr 6 och ca 25 uddar, är det då lagom med en rundsticka som är 60 cm?
  * Vilken sorts stickor föredrar du personligen till det garnet: bambu eller metall? Något särskilt märke?
  * Har du tips på hur/var jag bäst fäster trådar i en så porös stickning? Jag har bara stickat täta grejer förut, där det inte är så noga…
  Tack på förhand!

  • Hej. Vad kul att du gillar min Pyttipanna.
   Manos Silk Blend och stickor nr 6 funkar bra men jag tror att typ 29 uddar är ett bra antal. Din stickfasthet avgör, tänk att uddspetsen bör vara minst två meter lång. Mät utan att sträcka ut.
   Om du behöver skarva, så gör det i en kant eller så tovar du ihop garnändarna så som man gör när man nålbinder.
   Om du har ett 100-gramsnystan så behöver du inte skarva alls.
   En 60 sticka brukar funka bra, gärna en som är spetsig, det underlättar vid spetsstickning. Trä, metall eller annat, är bara en skamsak. Knitpro Symfonie är väldigt bra.
   Lycka till!

 15. Maria

  Hej igen! Maria här igen (vi sågs i Uppsala häromdagen, hoppas det blev bra med lamporna!) Tack för svaren. Nu har jag bara avmaskning och blockning kvar. Måste säga att det bästa med pyttipannan, förutom att den var så rolig att sticka, är att jag nu känner mig väldigt modig inför att prova andra sjalar, spetsmönster och andra konstigheter. Så tack för det.
  Har en sista pyttfråga: hur lång tid tar det ungefär innan den torkar efter blockning (har använt tjocka Manos silk blend och tänker skaffa pusselmattan från Biltema)? Antar att det beror på hur mycket vatten jag pressar ur, men den kanske inte torkar på en dag? Bor ganska trångt och har en busig katt som jag inte riktigt litar på, så jag får försöka tänka ut något bra… 🙂

  • Ojoj, katter är underbara men kanske lite opålitliga ihop med nystickade saker. Mina sjalar i det garnet brukar ta ett dygn på sig att torka. Då har jag antingen rullat in den i frotté och suttit på den eller centrifugerat det. Om det är svårt att blocka på golvet så kan man även göra det med blockningsvajrar, kolla hur jag gjorde med mina Popsptossjalar.: https://garnomera.wordpress.com/2013/12/28/rosa-pop-spot/
   Jag såg någon som nålade upp sin sjal på väggen 😉

 16. Maria

  Just det, blockningsvajrar är kanske en bra idé! Tar väl dessutom lite mindre plats när man förvarar dem mellan blockningstillfällena också. Tack för alla expertråd 🙂

 17. Lina

  Har gjort stora sjalar med pyttuddar, råkade köpa lite för mycket av Kauni effektgarn😜 så nu ska det bli pytt! Rekommenderade stickor är 3, är 5 lagom då tro?

 18. Helena Westerlind

  Hej! Du har lärt mig avmaska elastiskt idag. Jag känner mig både lycklig och lurad. Det blir ju jättebra! Varför har jag inte lärt mig det innan? Behöver man nånsin avmaska på annat sätt? Stort tack😍

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.